CHLEB i inne wypieki
wypieki zdrowe domowe proste bez wymyslania
http://demonkikuchenne.blox.pl/2011/03/Chleb-bezglutenowy-z-tapioka.html
Chleb bezglutenowy z tapioką

Udało mi się zdobyć mąkę/skrobię z tapioki w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością wesoły
Naczytałam się o jej wszechstronnym użyciu (np. tu), a często też jest używana
w przepisach na zagranicznych stronach.
Można ją ewentualnie zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą,
ale każda mąka/skrobia ma nieco inne właściwości.
Chlebek rósł na samych zakwasach, dałam mu dużo czasu na rośnięcie - całą noc.
Okazało się jednak, że to za dużo i wyrósł ponad miarę.

Dzięki folii nie wyszedł mi z foremki, jednak ukrył w sobie wielką jamę, przypominająca wnętrze jaskini oczko
Ten chleb jest wilgotniejszy od poprzedniego, może to za sprawą większej ilości siemienia albo oleju..
Będę to sprawdzać przy następnych wypiekach.
W smaku jest naprawdę dobry, nie pozostawia na języku szorstkości,
jak to się zdarza przy niektórych bezglutenowych wyrobach.
Przepis (foremka 24.5x10cm):

130g zakwasu bezglutenowego (po równo ryżowy i kukurydziany)
350g mąk i skrobi (75g mąki z ryżu brązowego, 75g skrobi kukurydzianej, 100g skrobi z tapioki, 50g mąki gryczanej (BIO Babalscy), 50g mąki z prosa)
1 łyżka siemienia lnianego mielonego1
2 łyżki nasion siemienia lnianego
0.5 szklanki wrzątku
220ml wody
7g soli
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka (ok. 2g) gumy guar1
2 łyżki oleju

Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Mąki i skrobie wymieszać z solą i gumą guar. Do zakwasów dodać ostudzone siemię, miód, wodę i wymieszać. Następnie partiami dodawać mąkę, mieszając do otrzymania gładkiej masy. Na końcu dodać olej, wymieszać, przełożyć do formy, w której będzie pieczony chleb.
Ja w tym momencie posmarowałam wierzch ciasta olejem oraz zakryłam
je folią posmarowaną olejem, żeby łatwiej było ją odwinąć w razie przyklejenia.
Piec w temperaturze opadającej (od 230 do 200)
ok. 40-50 minut (piekłam ok. 50 - chleb był miękki i wilgotny, po 30min.
chciałam go odwrócić, ale spód był surowy).
W trakcie pieczenia spryskiwałam z wierzchu wodą - zapobiega to tworzeniu się twardej skorupy.

1 Są odmienne zdania czy siemię może zastąpić gumę guar lub inny zagęstnik tego rodzaju.
Ostatnio natrafiłam na post, gdzie autor opisuje właściwości obu produktów.
Z jego doświadczeń wynika, że stosowanie obu zagęstniaczy znacznie wpływa na poprawę struktury ciasta.



  PRZEJDŹ NA FORUM