DESERY - Atelier Smaku i inne różne przepisy ciekawych potraw |
Składniki: – Różnego rodzaju płatki: orkiszowe, jaglane, żytnie, owsiane, quinoa, amarantus (możesz wybrać jeden rodzaj lub wymieszać wszystkie. Ja kombinuję zazwyczaj ze wszystkim, co akurat mam w domu). – Różnego rodzaju orzechy: nerkowca, włoskie, brazylijskie, migdały etc. – Odrobina jogurtu naturalnego (np. małe opakowanie) – Żółtka jajek (ilość zależy od tego ile weźmiesz płatków, ale ok 3-4 żółtek) Alternatywnie: – do słodkich ciastek: gorzka czekolada, miód, rodzynki, żurawina itd. – do wytrawnych: posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki, bazylia, oregano Sposób przygotowania: – Delikatnie siekamy: orzechy włoskie, migdały, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, quinoa (co tam macie pod ręką), dorzucamy odrobinę suszonych owoców (np. żurawina), wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy kilka żółtek, odrobinę jogurtu naturalnego i lepimy ciastka. Układamy je na papierze do wypieków, z wierzchu można posmarować je miodem i posypać płatkami migdałowymi. Następnie wystarczy wstawić je do rozgrzanego piernika (temp. 180 stopni) i pilnować! Pieczemy ok. 15-20 minut, ale pilnujmy, bo można je łatwo spalić, jeśli przeoczymy moment! Smacznego! http://www.pannaannabiega.pl/dieta/ciastka-owsiane/ |