CIASTECZKA
proste szybkie i smaczne
Kruche ciasteczka orzechowo-czekoladowe

Przepyszne kruche ciasteczka z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami.
Bez proszku do pieczenia, idealnie trzymają swoją formę, możecie je zatem wycinać ozdobnymi foremkami ku uciesze własnej i swoich dzieci wesoły

Takie ciacha będą również dobrą bazą do markizów, możecie je zatem przełożyć kremem czekoladowym. Ja jednak myślę że solo są najlepsze oczko

źródło: przepis własny

kruche ciasteczka orzechowo czekoladowe

Składniki:

200g mąki pszennej
60g mielonych orzechów laskowych
50g cukru pudru
20g kakao
150g masła
1 jajko

na krem:

100g czekolady mlecznej
35g masła



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić szybko w kulę. Spłaszczyć, owinąć w folię aluminiową i chłodzić około godziny w lodówce.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm.
Wycinać niewielkie kółka np. literatką lub kieliszkiem lub wycinać ciasteczka foremkami do ciastek. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13-14 minut w 180oC*.
Studzić na kratce.



UWAGI:

*Należy uważać aby ciasteczka zbyt długo się nie piekły, ponieważ wystarczy tylko minuta-dwie za długo i nabierają lekko gorzkawego posmaku.
Ja wyciągałam dokładnie po 13 minutach.
Wydają się wtedy jeszcze miękkie ale stwardnieją po wystudzeniu.

Smacznego wesoły


  PRZEJDŹ NA FORUM