CIASTECZKA proste szybkie i smaczne |
Kruche ciasteczka orzechowo-czekoladowe Przepyszne kruche ciasteczka z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami. Bez proszku do pieczenia, idealnie trzymają swoją formę, możecie je zatem wycinać ozdobnymi foremkami ku uciesze własnej i swoich dzieci ![]() Takie ciacha będą również dobrą bazą do markizów, możecie je zatem przełożyć kremem czekoladowym. Ja jednak myślę że solo są najlepsze ![]() źródło: przepis własny kruche ciasteczka orzechowo czekoladowe Składniki: 200g mąki pszennej 60g mielonych orzechów laskowych 50g cukru pudru 20g kakao 150g masła 1 jajko na krem: 100g czekolady mlecznej 35g masła Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić szybko w kulę. Spłaszczyć, owinąć w folię aluminiową i chłodzić około godziny w lodówce. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm. Wycinać niewielkie kółka np. literatką lub kieliszkiem lub wycinać ciasteczka foremkami do ciastek. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13-14 minut w 180oC*. Studzić na kratce. UWAGI: *Należy uważać aby ciasteczka zbyt długo się nie piekły, ponieważ wystarczy tylko minuta-dwie za długo i nabierają lekko gorzkawego posmaku. Ja wyciągałam dokładnie po 13 minutach. Wydają się wtedy jeszcze miękkie ale stwardnieją po wystudzeniu. Smacznego ![]() |