OLEJ K O K O S O W Y
w kuchni w kosmetyce w aptece

Dlaczego warto do koktajli dodawać olej kokosowy i jak to wpływa na przyspieszenie odchudzania?
Olej kokosowy to eliksir młodości o właściwościach odchudzających.

Czy wiesz, że wystarczy 1 łyżeczka oleju kokosowego w codziennej dawce koktajlu, a twój metabolizm przyspieszy?
Przekonaj się sam!

Na punkcie oleju kokosowego może odbić palma gdyż cudowny produkt ma tak wiele zastosowań, że rozwiązuje wszystkie problemy życia codziennego.
Jest w pełni naturalny, stosunkowo tani i pięknie pachnie.
Pamiętaj, by kupować olej nierafinowany, tzw. extra virgin, czyli tłoczony na zimno bezpośrednio z miąższu orzecha kokosowego.
To ważne, gdyż rafinowanie pozbawia oleju wielu cennych składników.


Nie możesz o nim zapomnieć, miksując zielone koktajle.
Powodów potwierdzających niesamowite właściwości oleju kokosowego jest wiele, oto 3 najważniejsze powody:


Odchudza, przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie
Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, do tego będąc wartościowym składnikiem koktajlu zaspokaja głód. Jest bogaty w odżywcze składniki pokarmowe, pomaga w wykorzystaniu cukru, usprawnia wydzielanie insuliny oraz uwrażliwia na nią nasze komórki. To odwraca skutki insulinooporności, a więc czyni olej kokosowy korzystnym składnikiem koktajli zwłaszcza dla diabetyków.

Tę niesamowitą właściwość w kontrolowaniu masy ciała olej kokosowy zawdzięcza cząsteczkom tłuszczu zwanym trójglicerydami średniołańcuchowymi (MCT).
Są trawione i metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze, organizm zużywa je do produkcji energii,
a nie magazynuje w komórkach tłuszczowych.
Bardzo łatwo zauważyć efekty codziennego spożycia oleju kokosowego.
Zalecana ilość - 1 łyżeczka dziennie - spowoduje, że metabolizm zostanie podkręcony, a trawienie i spalanie przyspieszy. Wystarczy taki mały dodatek do ulubionego koktajlu, aby w efekcie osiągnął on mniejszą wartość kaloryczną niż to wynika ze zwykłej arytmetyki. Organizm po spożyciu koktajlu z dodatkiem oleju kokosowego, zużyje więcej energii na trawienie jego składników, a my spalimy więcej kalorii.
Warto zauważyć, że olej kokosowy ma także o około 1/3 mniej kalorii niż inne tłuszcze w tej samej ilości.

Odmładza i odżywia, a przy tym ma wiele zastosowań dla urody
W składzie oleju kokosowego znajdziemy multum składników odżywczych, dzięki którym ma on właściwości odmładzające i sprzyjające urodzie.
Dba o cerę, włosy i paznokcie od środka. Zawiera również witaminy E i K oraz żelazo. Śmiało można go nazwać eliksirem młodości.
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#olej_kokosowy
Ten wyjątkowy olej możesz też używać zewnętrznie. Idealnie nadaje się jako maseczka, balsam do ciała, odżywka-maska do włosów, balsam do ust, krem do rąk, odżywka do zniszczonych skórek i suchych części ciała, płyn do demakijażu, pianka do golenia, czyścik pędzli do makijażu, pasta do zębów, krem do stóp i wiele, wiele innych. Niesamowite, prawda?
Ochrania, wzmacnia odporność i działa przeciwnowotworowo
Olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny dzięki zawartości aż 47% kwasu laurynowego.
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/super-zywnosc.html#olej_kokosowy
Ten kwas znajduje się też w mleku matki i znacznie przyczynia się do poprawy odporności organizmu oraz leczenia infekcji. To właśnie dzięki niemu olej kokosowy ma silne działanie przeciwnowotworowe, a jego regularne przyjmowanie skutecznie chroni przed zachorowaniem. Kwas laurynowy o łańcuchu średniej długości pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Te właściwości wykorzystaj nie tylko wewnętrznie, ale także używaj oleju kokosowego zewnętrznie. Idealnie sprawdza się na powierzchni skóry, znakomicie nadaje się do zwalczania wysypek i egzem, a także pomaga leczyć drobne skaleczenia i mikrourazy skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.

Przykładowe koktajle z użyciem oleju kokosowego
Dużą liczba inspiracji i przykłądowych koktajli z użyciem oleju kokosowego znajduję się u nas na blogu tutaj --> KOKTAJLE Z OLEJEM KOKOSOWYM

Podane przez nas przepisy radzimy wykorzystać jako inspirację do stworzenia swojego własnego, ulubionego miksu. 1 łyżeczka oleju kokosowego nie wpłynie znacząco na zmianę smaku miksowanych owoców i warzyw, więc śmiało należy dodawać go do swojego ulubionego, zielonego koktajlu.



...

Zielone Koktaile
olej kokosowy jest nie tylko najzdrowszy wśród nasyconych tłuszczów, ale w ogóle jest jednym z najzdrowszych codziennych pokarmów.

Pokutuje stare przekonanie o szkodliwości oleju kokosowego, poszukaj w necie, opracowań i badań negujących stare przekonania jest wiele.
Twierdzenie, że tłuszcze nasycone powodują gromadzenie się złogów tłuszczowych czy cholesterolowych w tętnicach jest błędne, gdyż tłuszcze nasycone podnoszą zarówno dobry jak i zły cholesterol i złogów tłuszczowych w tętnicach akurat nie powodują. Gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach szybciej spowoduje dieta bogata w oleje wielonienasycone (zwłaszcza oleje roślinne, które zawierają bardzo dużo omega – 6) w połączeniu z innymi czynnikami sprzyjającymi jak stres itp.

Jeszcze do niedawna uważano olej kokosowy za niezdrowy, gdyż w jego skład wchodzą wyłącznie kwasy tłuszczowe nasycone, powszechnie uważane za przyczynę takich chorób jak: miażdżyca, otyłość i choroby serca. Dopiero nowoczesne badania wykazały, że kwasy występujące w oleju kokosowym różnią się od tych występujących w innych tłuszczach, a co za tym idzie- mają zupełnie inny wpływ na organizm. Każdy kwas tłuszczowy, w zależności od rozmiaru, jest w organizmie inaczej przetwarzany i wykorzystywany. Zawarte w oleju kokosowym kwasy średniołańcuchowe (MCFA) nie tylko nie mają złego wpływu na organizm, ale zapobiegają i obniżają ryzyko występowania wielu chorób, na które jesteśmy wręcz skazani stosując wysoko przetworzone oleje uzyskane z innych surowców.

Olej kokosowy odkłada się w żyłach? Z tego co wiemy na pewno to raczej, że obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, „złego” cholesterolu LDL
podwyższa poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe, a więc zupełnie odwrotne wesoły Na wyspach południowego Pacyfiku kokos jest podstawowym składnikiem diety mieszkańców. Ludzie ci cieszą się niesamowitym zdrowiem, doskonałą kondycją i tężyzną fizyczną.

Orzechy palmy kokosowej wykorzystują jako źródło pożywienia oraz w medycynie- jako lek na większość dolegliwości (o ile nie na wszystkie).

Choroby cywilizacyjne, będące zmorą w wysoko rozwiniętych krajach zachodnich, są im prawie nieznane. Jak wykazały badania w głównej mierze jest to zasługa m.in. właśnie kokosu i oleju z niego wytwarzanego.


  PRZEJDŹ NA FORUM