#8388795 02.07.2026 16:21:52
Duch Święty po hebrajsku: Co ujawnia oryginalne słowo, a co kryje język angielski
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA
Przypięty przez twórcę @revelationroadx
@revelationroadx
2 dni temu (edytowany)
Jeśli ta lektura poruszyła Cię, przygotowałem darmowy przewodnik zatytułowany „7 ukrytych imion Boga” – imion ukrytych w tekście hebrajskim, których większość angielskich Biblii nigdy w pełni nie tłumaczy. Każde z nich ujawnia wymiar Jahwe, który zmienia sposób, w jaki się modlisz.
.
2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód,
a Duch2 Boży unosiła się nad wodami.
.
5moj 23/11
11 Jak orzeł, co gniazdo swoje ożywia,
nad pisklętami swoimi krąży,
rozwija swe skrzydła i bierze je,
na sobie samym je nosi5 -
.
12 tak Pan/yhvh sam go prowadził,
nie było z nim boga obcego.
.
20 marca 2026 r. #DuchŚwięty #BibliaHebrajska #RuachHaKodesh
Większość chrześcijan zna Ducha Świętego poprzez Jego dzieło. Nieliczni znają Jego imię. I niemal nikt nie wie, co to imię faktycznie oznacza w języku hebrajskim – ani co mówi nam o naturze Boga.
Tym słowem jest רוּחַ (Ruach). Występuje ono w Biblii hebrajskiej blisko 400 razy. Tłumaczy się je jako „tchnienie”, „wiatr” i „duch” – niekiedy nawet w obrębie tego samego rozdziału. Ta różnorodność nie wynika jednak z niedbałości. Świadczy ona o głębi znaczenia.
W tym filmie wracamy do Księgi Rodzaju (1, 2), Księgi Ezechiela (rozdział 37) oraz Dziejów Apostolskich (rozdział 2) i pokazujemy, jak to samo hebrajskie słowo łączy te trzy fragmenty w jeden niezwykły wzorzec, który dla większości czytelników pozostaje nieznany.
.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA
Przypięty przez twórcę @revelationroadx
@revelationroadx
2 dni temu (edytowany)
Jeśli ta lektura poruszyła Cię, przygotowałem darmowy przewodnik zatytułowany „7 ukrytych imion Boga” – imion ukrytych w tekście hebrajskim, których większość angielskich Biblii nigdy w pełni nie tłumaczy. Każde z nich ujawnia wymiar Jahwe, który zmienia sposób, w jaki się modlisz.
.
2 Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód,
a Duch2 Boży unosiła się nad wodami.
.
5moj 23/11
11 Jak orzeł, co gniazdo swoje ożywia,
nad pisklętami swoimi krąży,
rozwija swe skrzydła i bierze je,
na sobie samym je nosi5 -
.
12 tak Pan/yhvh sam go prowadził,
nie było z nim boga obcego.
.
20 marca 2026 r. #DuchŚwięty #BibliaHebrajska #RuachHaKodesh
Większość chrześcijan zna Ducha Świętego poprzez Jego dzieło. Nieliczni znają Jego imię. I niemal nikt nie wie, co to imię faktycznie oznacza w języku hebrajskim – ani co mówi nam o naturze Boga.
Tym słowem jest רוּחַ (Ruach). Występuje ono w Biblii hebrajskiej blisko 400 razy. Tłumaczy się je jako „tchnienie”, „wiatr” i „duch” – niekiedy nawet w obrębie tego samego rozdziału. Ta różnorodność nie wynika jednak z niedbałości. Świadczy ona o głębi znaczenia.
W tym filmie wracamy do Księgi Rodzaju (1, 2), Księgi Ezechiela (rozdział 37) oraz Dziejów Apostolskich (rozdział 2) i pokazujemy, jak to samo hebrajskie słowo łączy te trzy fragmenty w jeden niezwykły wzorzec, który dla większości czytelników pozostaje nieznany.
.
wpis edytowany 20.09.2026 16:41:44
.
Kiedy zamilknie
twoje "ja"
usłyszysz w ciszy
Mój łagodności Głos.
*
"EHYEH asher EHYEH".
Kiedy zamilknie
twoje "ja"
usłyszysz w ciszy