

Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: "EHYEH asher EHYEH"
Posty: 655 #2021018 Od: 2012-5-26
| http://demonkikuchenne.blox.pl/2011/03/Chleb-bezglutenowy-z-tapioka.html Chleb bezglutenowy z tapioką
Udało mi się zdobyć mąkę/skrobię z tapioki w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością  Naczytałam się o jej wszechstronnym użyciu (np. tu), a często też jest używana w przepisach na zagranicznych stronach. Można ją ewentualnie zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, ale każda mąka/skrobia ma nieco inne właściwości. Chlebek rósł na samych zakwasach, dałam mu dużo czasu na rośnięcie - całą noc. Okazało się jednak, że to za dużo i wyrósł ponad miarę.
Dzięki folii nie wyszedł mi z foremki, jednak ukrył w sobie wielką jamę, przypominająca wnętrze jaskini  Ten chleb jest wilgotniejszy od poprzedniego, może to za sprawą większej ilości siemienia albo oleju.. Będę to sprawdzać przy następnych wypiekach. W smaku jest naprawdę dobry, nie pozostawia na języku szorstkości, jak to się zdarza przy niektórych bezglutenowych wyrobach. Przepis (foremka 24.5x10cm):
130g zakwasu bezglutenowego (po równo ryżowy i kukurydziany) 350g mąk i skrobi (75g mąki z ryżu brązowego, 75g skrobi kukurydzianej, 100g skrobi z tapioki, 50g mąki gryczanej (BIO Babalscy), 50g mąki z prosa) 1 łyżka siemienia lnianego mielonego1 2 łyżki nasion siemienia lnianego 0.5 szklanki wrzątku 220ml wody 7g soli 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1 łyżeczka (ok. 2g) gumy guar1 2 łyżki oleju
Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Mąki i skrobie wymieszać z solą i gumą guar. Do zakwasów dodać ostudzone siemię, miód, wodę i wymieszać. Następnie partiami dodawać mąkę, mieszając do otrzymania gładkiej masy. Na końcu dodać olej, wymieszać, przełożyć do formy, w której będzie pieczony chleb. Ja w tym momencie posmarowałam wierzch ciasta olejem oraz zakryłam je folią posmarowaną olejem, żeby łatwiej było ją odwinąć w razie przyklejenia. Piec w temperaturze opadającej (od 230 do 200) ok. 40-50 minut (piekłam ok. 50 - chleb był miękki i wilgotny, po 30min. chciałam go odwrócić, ale spód był surowy). W trakcie pieczenia spryskiwałam z wierzchu wodą - zapobiega to tworzeniu się twardej skorupy.
1 Są odmienne zdania czy siemię może zastąpić gumę guar lub inny zagęstnik tego rodzaju. Ostatnio natrafiłam na post, gdzie autor opisuje właściwości obu produktów. Z jego doświadczeń wynika, że stosowanie obu zagęstniaczy znacznie wpływa na poprawę struktury ciasta.
 _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
|