„Naleśniki na słodko" - Atelier Smaku odcinek 31 - 17.08.2014
siemie lniane zmielone ,zalac wodą wrzaca i BARDZO szybko wymieszac zeby nie zrobiły sie kluseczki - zmiksowac dodac mąki gryczanej więcej od maki ziemniaczanej(kukurydzianej) troche soli 1,2łyzeczki mozna dodac wode gazowana zblendowac odrobina oleju , nadzienie banan pokroic nalesnik posmarowac pasta czekoladową lub innym dżemem - malinowym
na to pokrojone banany smacznego _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
"Bezglutenowe i wegańskie tiramisu” - Atelier Smaku odcinek 45 - 23.11.2014]
mielone migdały lub maka migdałowa. nerkowce namoczyc zmiksowac na krem dodac esencja waniliowa lub amaretto
mleko kokosowe z cukrem ubic na smietane.
Kawa espresso dodac do bitej smietany kokosowej i zmieszac nie tracac puszystkości. ciatko namoczyc w kawie i pokruszyc do lampki nałozyc krem ciastko i tak warstwami. posypac czekolada ze stewia. schłodzic _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
www.AtelierSmaku.pl "Czekoladowa tarta" - Atelier Smaku odcinek 18 - 18.05.2014
Maka kukurydziana maka ziemniaczana siemie lniane mielone cukier puder trzcinowy soda oczyszczona 1łczka sól wymieszac na sucho.
doac olej -masło- margaryne. dodac mleko kokosowe i mleko sojowe szybko zmiksowac do połaczenia. Wykładamy do formy silikonowej i rozprowadzamy na cała formę brzego tez pokakłówac zeby sie równomiernie upiekło. . KREM tofu do blendera zmielic dodac kakao cukier puder i zmiksowac x jeszcze mase do miski i wyłazyc ja srodek tarty. Dodac drylowane wiśnie na wierzch. Bita smietana z mleka kokosowego .
wrzucic do cukru pudru i ubic przykryc ciasto na powierzchni i posypac czekolada z orzechami sprazonemi na blasze z czekoladą.
_________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora" - Atelier Smaku odcinek 40 - 19.10.2014
Ciecierzyca 12 godz moczona kalafior ugotowany Cisto maka gryczana dodac siemie lniane zmielone sól i wymieszac rózga drozdze rozpuscic z cukrem i ciepła woda. dosc sporo wody i mieszamy mieszamy jak ciasto raczuchowe. Ciecierzyce ugotowana dodac sól oliwe -i zmiksowac dodac jeszcze oliwy tymianek tachini zezam mieony i zmiksowac posiekac tym sok z cytryny mozna dodac wody po ugotawanej ciecierzycy. Humus musi byc kremowy odstawic na bok Kaafior mocno ugotowany zmiksowac na krem czarna sól mleczko kokosowe dodac olej słonecznikowy sok z cytryny troche muszardy. Olej rozgrzac na patelni i smazyc bliny kładziemy łyzka na patelnie placuszki .. Na blina kładziemy troche Humusu troche majonezu kapka truflowego balsamik/ ..... _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Ugotowac kasze do miekkosci i zblendowac na gladko z dojrzalym bananem. Ja uzylam pol szklanki ugotowanej kaszy i jeden banan. Na gorze imitacja bitej smietany w postaci kleksa z jogurtu. Dodatkowo starlam pol kosteczki gorzkiej czekolady. Niezle
_________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony dopóki mu nie powiecie. Witariański krem czekoladowy, który można jeść jako samodzielny deser, czekoladowy dip do maczania pokrojonych w kawałki owoców (banany, jabłka, pomarańcze, brzoskwinie itd.) lub użyć jako komponent do dekoracji (lub przełożenia) innego deseru albo ciasta. Nie zawiera cukru, masła, mleka, mąki margaryny i innych mało zdrowych rzeczy. Sama natura, 3 składniki i 3 minuty pracy aby je połączyć. Czy to nie jest genialne? Uwielbiam takie gotowanie
Na jedną porcję potrzebujemy jedno dojrzałe awokado. Zatem jeśli chcemy zrobić więcej wystarczy zwiększyć odpowiednio ilość składników w przepisie. Do tego dorzucamy dwie łyżki ciemnego kakao i łyżkę płynnego miodu oraz łyżkę syropu klonowego (jak ktoś lubi słodsze to można dodać nieco więcej). Można użyć samego miodu lub samego syropu klonowego. Można dodać więcej kakao jeśli ma być mocno czekoladowy. Składniki najlepiej połączyć za pomocą miksera (blendera), jeśli nie macie to można i widelcem, ale wtedy potrwa to nieco dłużej.
Jak widzicie awokado to nie tylko osławione guacamole. Jest wyborne na słodko! Nawet jeśli nie jesteś fanem awokado – ten przepis zasmakuje Ci na pewno, po prostu nie czuć tu w ogóle awokado Ponadto taki deser to samo zdrowie, awokado jest uważane za pożywienie doskonałe czyli super food:
– zawiera zdrowe tłuszcze (w tym Omega-3), sprzyjające zdrowemu sercu, młodości i szczupłej sylwetce, zapobiega też chorobie Alzheimera z uwagi na zawartość wit. E
– zawiera sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu
– zawiera foliany zapobiegające udarom i niezbędne kobietom ciężarnym – zawiera luteinę korzystną dla zdrowych oczu
– ma 30% więcej potasu niż banany, sprzyja regulacji ciśnienia krwi
– zawiera spore ilości glutationu, najważniejszego antyutleniacza w naszym ciele, co sprzyja podnoszeniu odporności i działa antynowotworowo.
Taki deser można wcinać bez poczucia winy, nawet codziennie
Awokado nacinamy nożem wzdłuż, dzieląc na połówki. Wyjmujemy pestkę. Łyżką wydrążamy dokładnie cały miąższ. Do miksera wrzucamy miąższ awokado, dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy 2 minuty. Podajemy udekorowany owocami, używamy jako dip do owoców lub jako składnik innego deseru albo krem do ciasta.
Szybki Czekoladowy Krem Bez Cukru _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
– Różnego rodzaju płatki: orkiszowe, jaglane, żytnie, owsiane, quinoa, amarantus (możesz wybrać jeden rodzaj lub wymieszać wszystkie. Ja kombinuję zazwyczaj ze wszystkim, co akurat mam w domu).
– Różnego rodzaju orzechy: nerkowca, włoskie, brazylijskie, migdały etc.
– Odrobina jogurtu naturalnego (np. małe opakowanie)
– Żółtka jajek (ilość zależy od tego ile weźmiesz płatków, ale ok 3-4 żółtek)
Alternatywnie:
– do słodkich ciastek: gorzka czekolada, miód, rodzynki, żurawina itd.
– do wytrawnych: posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki, bazylia, oregano Sposób przygotowania:
– Delikatnie siekamy: orzechy włoskie, migdały, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, quinoa (co tam macie pod ręką), dorzucamy odrobinę suszonych owoców (np. żurawina), wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy kilka żółtek, odrobinę jogurtu naturalnego i lepimy ciastka. Układamy je na papierze do wypieków, z wierzchu można posmarować je miodem i posypać płatkami migdałowymi. Następnie wystarczy wstawić je do rozgrzanego piernika (temp. 180 stopni) i pilnować! Pieczemy ok. 15-20 minut, ale pilnujmy, bo można je łatwo spalić, jeśli przeoczymy moment!
Smacznego! http://www.pannaannabiega.pl/dieta/ciastka-owsiane/ _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Koktajl na śniadanie? To pyszny i pożywny sposób na początek dnia. Na taką „miksturę” mamy chęć tuż po treningu, gdy odczuwamy głód, ale nasz żołądek jeszcze nie jest w stanie przyswoić konkretnego posiłku. Dzięki dobrze przemyślanej recepturze, można przygotować taki koktajl, który będzie strzałem witamin i składników odżywczych, a do tego ten smak…
Ja stawiam na proste rozwiązania: do blendera wrzucam sezonowe owoce albo banana, mleko ryżowe/owsiane/migdałowe, dorzucam 2 łyżeczki kakao lub miarkę „białka” (rzadko). Specjalistą w przyrządzaniu smacznych i nieco bardziej wyszukanych rozwiązań jest Strąkman ze Slow-Flow, którego jestem dumną ambasadorką. Ponieważ często pytacie mnie o fajny pomysl na koktajl, zwróciłam się z taką prośbą właśnie do niego. Próbowałam nie raz – jest pyszny!
Koktajl na śniadanie? To pyszny i pożywny sposób na początek dnia. Na taką „miksturę” mamy chęć tuż po treningu, gdy odczuwamy głód, ale nasz żołądek jeszcze nie jest w stanie przyswoić konkretnego posiłku. Dzięki dobrze przemyślanej recepturze, można przygotować taki koktajl, który będzie strzałem witamin i składników odżywczych, a do tego ten smak…
Ja stawiam na proste rozwiązania: do blendera wrzucam sezonowe owoce albo banana, mleko ryżowe/owsiane/migdałowe, dorzucam 2 łyżeczki kakao lub miarkę „białka” (rzadko). Specjalistą w przyrządzaniu smacznych i nieco bardziej wyszukanych rozwiązań jest Strąkman ze Slow-Flow, którego jestem dumną ambasadorką. Ponieważ często pytacie mnie o fajny pomysl na koktajl, zwróciłam się z taką prośbą właśnie do niego. Próbowałam nie raz – jest pyszny! Wygląda bosko, a smakuje jeszcze lepiej!
Wygląda bosko, a smakuje jeszcze lepiej!
Przepis na koktajl:
Skład na 1 dzbanek ok.3 szklanek:
garść wiórków kokosowych garść siemienia lnianego garść migdałów i orzechów nerkowca woda dla rozcieńczenia figi – 3 sztuki daktyle – 5 sztuk Vega One Czekoladowe („białko”) – 3 łyżki Banan – 2 sztuki Brzoskwinia – 1 sztuka karob – łyżeczki kaka0 – 2 łyżeczki
Wszystko blendujemy i gotowe! (Orzechy, figi i daktyle lepiej posiekać przed wrzuceniem do blendera). . http://www.pannaannabiega.pl/przepisy/przepis-na-koktajl-po-treningu-koktajl-na-sniadanie/ _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Sernik galaretka maliny zmiksowac dodac cukier w rondelku z 50 mili wdoda dodac agar -3 min pogotowac i dodac maliny 2 min pogotowac wylac do foremki niskiej na dno i do lodówki
50dk serka homo aromat różany 300 mil mleka i agar 3łyżeczki i cukier 2-3 min pogotwac i mieszac odczekac ostudzic troszke dolac mleko do twarogu i zmiksowac ułozyc maliny i masa twarogowa i do lodówki przykryc patera i odwrócic dół bedzie na górzez. smacznego . film pod linkiem http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/sernik-na-zimno-z-malinami_6240.html _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Mleko 4 łyżki stołowe płatków owsianych 400ml przegotowanej wody Zmiksowac i przecedzic.
Budyn 1 szklanka mleka owsianego + 2 lyzki 1/2marchewki (ja starlsm na tarce) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki brazowego cukru 1/4 lyzeczki cynamonu pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Wszystkie skladniki z wyjstkiem maki zagotowac, gotowac az marchew bedzie miekka. Zmiksowac i zagotowac. Make rozrobic w 2 lyzkach mleka dodac do marchwi. Zagotowac. Budyn gotowy _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".