Płatki owsiane i ksylitolu wymieszać, zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia płatków (ja zostawiłam je na całą noc). Dodać twarożek, żurawinę i dokładnie wymieszać, a następnie delikatnie zmieszać z ubitym na sztywną pianę białkiem. Zapiekać w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Podawać z dowolnymi słodkimi dodatkami. Posypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę na wierzch _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Banany są naturalnym bogactwem Potasu, który rewelacyjnie działa na nasze serce i układ krwionośny. Prawidłowe ukrwienie naszego ciała, sprawia, że wartości odżywcze są szybciej transportowane do mięśni, serca i mózgu, prze co szybciej się regenerujemy. Mocno ukrwione mięśnie powodują, żę głównym substratem energetycznym staje się zapasowy kwas tłuszczowy znajdujący się w naszym ciele, najzwyczajniej w świecie szybciej spalamy tkankę tłuszczową
Zdrowe tłuszcze Omega-3 dostarczone z masła orzechowego, rewelacyjnie działają na nasz mózg, poprawiają pamięć, działają anty zapalnie, chronią nasze mięśnie, kości, skórę i ścięgna . Działa antydepresyjnie – poprawia humor i sprawia, że jesteśmy bardziej kreatywni.
Magnez dostarczony z gorzkiej czekolady stymuluje nasz układ nerwowy, pozwala lepiej gospodarować energią dostarczaną z węglowodanów. Prawidłowa ilość Magnezu w naszym organizmie sprawia, że możemy trenować bez ryzyka utraty witamin i minerałów a co najważniejsze, ryzyko kontuzji spada do minimum.
Przygotowanie :
1. Kroimy Banany w talarki 2. Smarujemy masłem orzechowym 3. Przykrywamy bananowym talarkiem od góry 4. Roztapiamy gorzką czekoladę _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Najlepsze na świecie ciasteczka owsiane bez mąki, które można modyfikować w dowolny sposób dodając ulubione bakalie Z podanych składników wyszło mi 17 ciastek o średnicy 6,5cm.
-2 szklanki płatków owsianych zmielonych, ale nie na mąkę -pół szklanki wody -pół łyżeczki sody -łyżeczka miodu -2 łyżki pestek słonecznika -łyżka suszonej żurawiny -łyżka rodzynek -2 suszone morele
Wodę podgrzać w garnuszku, roztapiając w niej masło i miód. Zmielone płatki, sodę i posiekane bakalie wymieszać, zalać gorącą wodą i wyrobić. Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190st. przez 10 minut, po tym czasie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. http://motywatordietetyczny.pl/2014/11/19/najlepsze-na-swiecie-ciasteczka-owsiane-bez-maki/ _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Składniki na 10 sztuk: 250 g mąki orkiszowej 85 g płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli 85 g rodzynek 2 jajka, roztrzepane 200 ml mleka 75 g siemienia lnianego 40 g stevi 5 łyżek płynnego miodu
W naczyniu wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki. W drugim naczyniu wymieszać jajko, siemienia lnianego, mleko i miód. Połaczyć zawartość dwóch naczyń, wymieszać z grubsza, mogą pozostać grudki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut.
2 szklanki mąki migdałowej (mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (zarówno w tych stacjonarnych jak i internetowych)
– 3 banany (koniecznie dojrzałe – ze względu na słodycz i fakt, że będzie je łatwiej rozdrobnić) – 4 niewielkie jajka – 4 łyżki oliwy – 1 i 1/2 łyżeczki sody – 1/2 łyżeczki soli – szklanka orzechów włoskich Etapy przygotowania chleba bananowego Banany rozgniatamy widelcem – jeśli będą dojrzałe i miękkie, to zrobimy to bez najmniejszego problemu. W większej misce łączymy ze sobą mąkę migdałową, sodę i sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy oliwę. Orzechy kroimy lub łamiemy na niewielkie kawałki. Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki suche, mokre oraz orzechy – masa będzie raczej płynna. Wlewamy do niewielkiej formy – ja użyłam jednorazowej formy keksowej, która dobrze się sprawdza przy pieczeniu wszelkich niewielkich chlebków, bo można ją rozerwać, by wydobyć chleb. Chlebek pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni. http://motywatordietetyczny.pl/2014/10/15/przepis-na-chleb-bananowy-bez-maki-i-bez-cukru/ _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Składniki potrzebne do jego przygotowania: (przepis na 3 porcje)
1 dojrzałe awokado 200g melona lub 1 gruszka 2 dojrzałe kiwi sok z 1/2 limonki łyżka otrąb owsianych 10g zmiksowanych migdałów zimna woda gazowana
1. Owoce dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę (jeśli wybraliśmy gruszkę, skórkę możemy zostawić) usuwamy pestki lub gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Tak przygotowane owoce wkładamy do miseczki i blenderem miksujemy, aby składniki się połączyły. Nie musimy miksować owoców dokładnie. Dodajemy wodę gazowaną i sok z limonki do uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Do smoothie dodajemy otręby, zmiksowane migdały i mieszamy. Smoothie gotowe. Pyszne i odżywcze
Dietetyczne i pożywne lody migdałowo – bananowe Skład : – 3 banany – garść migdałów
Wykonanie 1. banany obrać i wsadzić do zamrażalki na ok.3h 2. migdały zblendować do konsystencji budyniu (ok. 5min ) 3. dorzucić zamrożone banany do zmielonych migdał i blendować ok 2min.
Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu – są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejek pomarańczowy ma zaś właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.
Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.
Amarantusowe mafiny Amarantus ugotowany wody 3x na 1 x amarantus Cukinia mocarella 2łyzki jogurtu turecki 3 jaja sól czili suszone ..
sode pół łyzeczki w misce cukinia odsaczona z wody mocarella utarta na tarce czili w płatkach oregano. rozetrzec bazylia rozetrzec sól 3 jaja dodać 2łyzki jogurtu wymieszac i dodac ugotowany amarantus.
razem wymieszac i nakładac do foremek . Pikarnik 180 stop - ok -30 min obserwowac. .. _________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".
Składniki na 12 szt: - 150 g masła - 100 g czekolady - 1 banan - 2 jaja - 70 g cukru - 300 g mąki typ 550 - 1 łyżka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Blaszane foremki na muffiny przed nałożeniem masy należy natłuścić, najlepiej masłem.
Krok 2: Czekoladę siekamy na małe kawałki, następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz banana i mieszamy, na końcu dodajemy banana skrojonego w drobną kostkę i lekko mieszamy.
Krok 3: Powstałą masę przekładamy do foremek po brzegi i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C
Pamiętajmy, aby na najniższy poziom piekarnika, na czas pieczenia wstawić małe naczynie z wodą, tym sposobem zwiększymy wilgotność w piekarniku co spowoduje, że muffiny po wypieczeniu nie będą zbyt wysuszone.
_________________ . Kiedy zamilknie twoje "ja" usłyszysz w ciszy Mój łagodności Głos. * "EHYEH asher EHYEH".